Noen definisjoner

Bilfantaster, SUV/4x4-entusiaster, de som elsker vakre biler, eller rett og slett krevende bilførere... alle kan få nye opplevelser bak rattet. Å gi flest mulig glede av sporty kjøring, kontrollert og kompromissløst, i alle situasjoner... Det er målsetningen til BFGoodrich. Se definisjonene nedenfor, og lær de viktigste, grunnleggende teknikkene.

ORDLISTE FOR KJØREGUIDEN

Reaktivitet

Picto réactivité virage à droite
Picto réactivité virage à gauche

Måles i farten og varigheten av responsen mellom dekket og bilen, gitt av føreren. Denne responsen kan avgjøre «sportsånden» til et dekk.

VEKTOVERFØRING

VEKTOVERFØRING FORAN - BAK

Det dreier seg om overføringen av vekt framover eller bakover i bilen, alt ettersom du bremser eller akselererer.

Picto transfert de charge à l'accélération

Når du akselererer, har den fremre delen av bilen tendens til å heve seg, og den bakre delen av bilen senker seg, og vi snakker her om en vektoverføring bakover. I dette tilfellet bærer den bakre akslingen mesteparten av vekten av bilen.

 
Picto transfert de charge au freinage

Når du bremser, har den fremre delen av bilen tendens til å senke seg, og bakparten en tendens til å heve seg. Vi snakker her om en vektoverføring framover. Framakslingen bærer all vekten av kjøretøyet.

VEKTOVERFØRING TIL SIDEN

Når bilen kommer inn i en sving, overføres vekten fra dekkene i innersvingen til dekkene i yttersvingen på grunn av sentrifugalkraften.

OVER- OG UNDERSTYRING

OVERSTYRING

Picto survirage

Overstyring forekommer når bakakselen driver mer enn framakselen. Det virker som om bilen vil svinge mer enn det du ber om. Det føles ut som om bilen din vil "kutte svingen".

UNDERSTYRING

Picto sous-virage

Understyring forekommer når forakselen driver mer enn bakakselen. Bilen vil kjøre rett fram selv om du har svingt på rattet. Bilen har tendens til å skli ut i svingen.

TREKKRAFT 4x4

Picto traction 4x4

Trekkraften til en 4x4 tilsvarer bilens grep, eller festet bilen har på asfalt. Den gode trekkraften til 4x4-dekkene gir et utmerket veigrep på forskjellige typer underlag, som asfalt, stein, sand, og søle...

SLIPPVINKEL

Forskjellen mellom retningen hjulene styres i, og retningen bilen følger, kalles slippvinkel.

BREMSEMOMENT

Populær teknikk i dragrace og blant racerførere for å øke akselerasjonen fra start, ved å trå på brems og gass samtidig for å øke motorens turtall helt til bremsene slippes.

SKRENSING (SPINNING)

Dekket mister festet i en sving eller ved en stående start. Dekkene glir i stedet for å klamre seg til veien.