Når vi snakker om merking av et dekk dreier det seg om informasjonen som står skrevet på siden av dekket.
I tillegg til merket og typen dekk (i vårt eksempel BFGoodrich g-Grip), kan du lese av dimensjonen og karakteristikkene på dekket, som bredde, høyde på sideveggen, diameter, struktur, lastekapasitet og kjørehastighet.

Eksempel på dimensjon: 225/55 R 17 97 W

225: tilsvarer bredden på dekket i mm. I eksempelet vårt er dekket 225 mm bredt.

55: forteller om forholdet mellom høyden på sideveggen og bredden på dekket. I eksempelet vårt er høyden på sideveggen 55 % av bredden på dekket. Jo lavere prosent, jo lavere er sideveggen.
Merk at jo lavere sideveggen er, desto bedre sitter dekket i svingene, og kjøringen blir mindre behagelig.

R: gjelder den indre delen av dekket. R forteller at dekket har «radialkonstruksjon». Nesten alle dekk som brukes i dag har radialkonstruksjon. Cord-trådene i dekkets stamme ligger tilnærmet vinkelrett på slitebanens rulleretning. Lagene går fra den ene siden av felgen til den andre.

17: gir indikasjon på den indre hjuldiameteren, med andre ord hjulets diameter. Denne diameteren er oppgitt i tommer. I eksempelet vårt er altså diameteren 17 tommer.

97: gjelder belastningsindeksen. Denne indeksen viser maksimal belastning som et dekk kan tåle når det har riktig lufttrykk. I vårt eksempel vil det ikke si at dekket kan tåle 97 kg, men at indeksen er 97.  Dersom indeksen er 97, vil den maksimal belastningen være 730 kg/dekk.

W: tilsvarer hurtighetsrangeringen og den maksimale fartskapasiteten til et dekk, altså den maksimale farten et dekk kan ha for å bære en last på en trygg måte. Skalaen går fra A (den laveste hastigheten) til Y (den høyeste hastigheten), med unntak av H som ligger mellom U og V. I likhet med belastningsindeksen tilsvarer hver bokstav en viss fart målt i km/t:

  • Q: 160 km/t
  • R: 170km/t
  • S: 180 km/t
  • T: 190 km/t
  • H: 210 km/t
  • V: 240 km/h
  • ZR : 240 km/t
  • V: 270 km/h
  • Y: 300 km/h

Merk at denne merkingen kun relaterer til dekkets fartskapasitet, og er IKKE en anbefaling om å overgå lovlige fartsgrenser – kjør alltid innen lovlige fartsgrenser.

 

Andre merknader

UTQG-koding

UTQG-normen (Uniform Tire Quality Grading) er en nordamerikansk standard som kreves av transportdepartementet i USA (FMVSS: FEDERAL MOTOR VEHICULE SAFETY STANDARDS) og gjelder personbiler.

Standarden gjelder ikke for piggdekk (SUV/4x4, off-road), vinterdekk, reservehjul og dekk mindre enn 12 tommer.

Denne standarden er krevd vist på dekkene i USA, og med tanke på at nesten alle dekkprodusentene er tilstedeværende i USA, finner vi også denne informasjonen på de fleste dekk solgt i Europa.

Produksjonsinformasjon

Kodene gjør det mulig å vite når og hvor et dekk ble produsert. I vårt eksempel:
DOT - Department of Transportation (USA)
BP - Kode som forteller hvilken fabrikk som lagde dekket
M2 - Dimensjonskode
P711 - Valgfri kode
4008 - Uke og år dekket ble produsert. I vårt tilfelle ble dekket produsert i uke 40 i 2008.

Vintermerking

Du kan finne to spesifikke vintermerkinger på dekksidene:

M+S
indikerer at dekket er et vinterdekk, i henhold til Europeisk lovgivning. Merk at ytelsen på vinterføre ikke er testet.

3PMSF
3 Peaks Mountain Snow Flake: dekk med slik merking er laget for kjøring på vei med snødekke og ytelsen er bekreftet gjennom tester.*

Dekk med Mud & Snow-symbolet påtrykket (3pMSF - tre topper og et snøfnugg) viser at dekket er utviklet for vanskelige snøforhold.

* Bremsetest på vinterføre i henhold til ETRTO-metoden (European Tyre and Rim Technical Organisation).