Når vi snakker om merking av et dekk dreier det seg om informasjonen som står skrevet på siden av dekket.
I tillegg til merket og typen dekk (i vårt eksempel BFGoodrich g-Grip), kan du lese av dimensjonen og karakteristikkene på dekket, som bredde, høyde på sideveggen, diameter, struktur, lastekapasitet og kjørehastighet.

Eksempel på dimensjon: 225/55 R 17 97 W

225: tilsvarer bredden på dekket i mm. I eksempelet vårt er dekket 225 mm bredt.

55: forteller om forholdet mellom høyden på sideveggen og bredden på dekket. I eksempelet vårt er høyden på sideveggen 55 % av bredden på dekket. Jo lavere prosent, jo lavere er sideveggen.
Merk at jo lavere sideveggen er, desto bedre sitter dekket i svingene, og kjøringen blir mindre behagelig.

R: gjelder den indre delen av dekket. R forteller at dekket har «radialkonstruksjon». Nesten alle dekk som brukes i dag har radialkonstruksjon. Cord-trådene i dekkets stamme ligger tilnærmet vinkelrett på slitebanens rulleretning. Lagene går fra den ene siden av felgen til den andre.

17: gir indikasjon på den indre hjuldiameteren, med andre ord hjulets diameter. Denne diameteren er oppgitt i tommer. I eksempelet vårt er altså diameteren 17 tommer.

97: gjelder belastningsindeksen. Denne indeksen viser maksimal belastning som et dekk kan tåle når det har riktig lufttrykk. I vårt eksempel vil det ikke si at dekket kan tåle 97 kg, men at indeksen er 97.  Dersom indeksen er 97, vil den maksimal belastningen være 730 kg/dekk.

W: tilsvarer hurtighetsrangeringen og den maksimale fartskapasiteten til et dekk, altså den maksimale farten et dekk kan ha for å bære en last på en trygg måte. Skalaen går fra A (den laveste hastigheten) til Y (den høyeste hastigheten), med unntak av H som ligger mellom U og V. I likhet med belastningsindeksen tilsvarer hver bokstav en viss fart målt i km/t:

  • Q: 160 km/t
  • R: 170km/t
  • S: 180 km/t
  • T: 190 km/t
  • H: 210 km/t
  • V: 240 km/h
  • ZR : 240 km/t
  • V: 270 km/h
  • Y: 300 km/h

Merk at denne merkingen kun relaterer til dekkets fartskapasitet, og er IKKE en anbefaling om å overgå lovlige fartsgrenser – kjør alltid innen lovlige fartsgrenser.

 

Andre merknader

UTQG-koding

UTQG-normen (Uniform Tire Quality Grading) er en nordamerikansk standard som kreves av transportdepartementet i USA (FMVSS: FEDERAL MOTOR VEHICULE SAFETY STANDARDS) og gjelder personbiler.

Standarden gjelder ikke for piggdekk (SUV/4x4, off-road), vinterdekk, reservehjul og dekk mindre enn 12 tommer.

Denne standarden er krevd vist på dekkene i USA, og med tanke på at nesten alle dekkprodusentene er tilstedeværende i USA, finner vi også denne informasjonen på de fleste dekk solgt i Europa.

Produksjonsinformasjon

Kodene gjør det mulig å vite når og hvor et dekk ble produsert. I vårt eksempel:
DOT - Department of Transportation (USA)
BP - Kode som forteller hvilken fabrikk som lagde dekket
M2 - Dimensjonskode
P711 - Valgfri kode
4008 - Uke og år dekket ble produsert. I vårt tilfelle ble dekket produsert i uke 40 i 2008.

Vintermerking

Du kan finne to spesifikke vintermerkinger på dekksidene:

M+S
indikerer at dekket er et vinterdekk, i henhold til Europeisk lovgivning. Merk at ytelsen på vinterføre ikke er testet.

3PMSF
3 Peaks Mountain Snow Flake: dekk med slik merking er laget for kjøring på vei med snødekke og ytelsen er bekreftet gjennom tester.*

Dekk med Mud & Snow-symbolet påtrykket (3pMSF - tre topper og et snøfnugg) viser at dekket er utviklet for vanskelige snøforhold.

* Bremsetest på vinterføre i henhold til ETRTO-metoden (European Tyre and Rim Technical Organisation).

Nettleseren din er ikke kompatibel med dette nettstedet.
Du bruker en nettleser som ikke er kompatibel med dette nettstedet. Det kan hende at noen av funksjonene ikke virker som de skal. Merkelige ting kan skje mens du surfer her inne. Du kan oppgradere nettleseren din, eller bruke én av nettleserne under, for å få fullt utbytte av nettsidene.